maandag 2 juli 2012

Krom

De groep werkenden die een beroep op de schuldhulpverlening doet is groter dan de groep die gebruik maakt van een uitkering.

Staatssecretaris van Socialde Zaken de heer De Krom noemt het opvallend dat mensen met problematische schulden nu vaker werkenden zijn met inkomens vanaf 2000 euro netto per maand en hoger. ,,Na jaren van groei daalt de koopkracht al een tijd geleidelijk. Mensen zullen hun uitgavenpatroon moeten aanpassen'', stelt hij. Bron BB.nl

Opvallend
Ik ben verbaasd dat de heer De Krom het 'opvallend' vindt. Met een beetje kennis van de juridische gevolgen van het hebben van schulden, (loon-) beslagen, psychologie en het dalen van de koopkracht, had men dit van verre aan zien komen.

Nog verbaasder ben ik over de uitspraak dat mensen hun 'uitgavenpatroon moeten aanpassen'.

Schrijnend
Ik werk met die werkenden. Het tij van verplichtingen en vaste lasten keren is een lange termijn zaak. Wordt de financiële situatie plotseling ontwricht door werkloosheid, ziekte of overlijden, is er geen sprake van lange termijn. Dan is er accuut een probleem! Niet iedereen is even vaardig op het gebied van financiën, net als niet iedereen de vaardigheid bezit een blinde darm te verwijderen! Daar schakelen we ook een chirurg voor in. En ja, dan zijn mensen veelal te laat met het inschakelen van hulp.  En als er dan hulp is, ben ik niet altijd verheugd over de kwaliteit hiervan...... NVVK lid of niet.

Beslag
De beslagvrije voet is voor werkenden net zo hoog, of net zo laag als voor iemand met een uitkering. Echter, wanneer werkenden hun woonlasten (huur, hypotheek, energie, gemeentelijke belastingen etc) willen verlagen door goedkoper te gaan wonen, stuiten zij op wet- en regelgeving.
Sociale huurwoningen zijn voor huurders met een inkomen tot € 34.085,--. Verdien je meer maar krijg je uiteindelijk maar € 1.400,-- in verband met loonbeslag, kom je niet aanmerking voor een goedkopere woning, huurtoeslag, zorgtoeslag of andere inkomensverruimende regelingen. Hiervoor is het belastbaar inkomen te hoog. Bovendien zijn wachtlijsten voor dergelijke woningen lang.

Beeldvorming
Het allerergste vind ik dat de heer De Krom met dergelijke uitspraken bijdraagt aan de beeldvorming rond mensen met schulden. Eigen schuld, dikke bult, dan had je maar.... Van mensen die geen kennis van zaken hebben, kan je dit verwachten maar van een staatssecretaris van Sociale Zaken......

Geen opmerkingen:

Een reactie posten