woensdag 2 maart 2011

outplacement

... Ik vind het een sjieke term voor ontslag. En dat is het natuurlijk ook. Het betekent letterlijk "buitenplaatsen". Bij outplacement gaat het om veel dingen. Allereerst is de medewerker zijn baan kwijt! Daarnaast spelen er een dozijn aan emoties en niet te vergeten; hoe gaat dit financieel verlopen? Waar heb ik recht op? http://www.weethoehetzit.nl/

Begeleiding?
Rondom outplacement vindt begeleiding plaats. Veelal door loopbaanbegeleiders of werkcoaches. Hoe maak je een goede CV, hoe presenteer je je bij een toekomstig werkgever en gesprekstrainingen. Alleen die baan heb je niet van vandaag op morgen. Wellicht moet de medewerker eerst nog een tijdje een beroep doen op de WW. Hoeveel zal dit zijn? Dit kan voor sommige werknemers een inkomensterugval van 50% zijn. Hoe vang je die op? Er zijn werkgevers die een vorm van 'gouden handdruk' meegeven. Hoe ga je hiermee om? Heeft dit gevolgen voor de WW?

Verbazing en opluchting
Zoals ik stelde wordt rondom outplacement wel aan werk-naar-werk begeleiding gedaan. Het valt mij op dat de financiële begeleiding niet zo vanzelfsprekend is. Terwijl dit veel problemen voor de medewerker kan voorkomen. Vandaag sprak ik een collega die betrokken wordt bij een outplacement traject! Helemaal super! Voor haar maar ook voor de betrokken medewerkers. Mijn collega kan het niet leuker voor hen maken maar wel duidelijker. De werknemers weten wat hen financieel te wachten staat en kunnen hierdoor op voorhand hun financiële planning aanpassen. Schuldpreventie met hoofdletters!! Zo kan het dus ook.

Twee vliegen in 1 klap!
Preventief te werk gaan rondom financiën in een outplacementtraject zorgt niet alleen voor duidelijkheid. Het bevordert ook de arbeidsmobiliteit. Iemand die overzicht en inzicht heeft in zijn financiële situatie heeft rust om stappen te zetten naar een andere baan. Daarnaast is de kans op escalatie van schulden kleiner, wat weer een positief effect heeft op de belasting van reguliere schuldhulpverlening door gemeenten.

Kortom; werkgevers en UWV denk niet alleen aan die nieuwe baan maar ook aan de financiele situatie na ontslag!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten