maandag 7 maart 2011

vrijwilligers in de schuldhulpverlening

Een levendige dicussie
Via LinkedIn en vast ook elders in het land, vindt een levendige discussie plaats over vrijwilligers in de schuldhulpverlening. Voor- en tegenstanders buitelen over elkaar heen en we zijn er nog niet uit.
Sinds 28 februari 2010 het rapport uitkwam waarin de resultaten naar een onderzoek onder vrijwilligers in de schuldhulpverlening, is het onrustig in het vak. http://www.nibud.nl/omgaan-met-geld/overzicht-houden/persoonlijk-budgetadvies.html

Eerste reactie
Mijn eerste reactie op het rapport was 'het is niet waar; diep triest'. En dit is overwegend de reactie van diegene die aan de discussie deelnam. Verontwaardiging alom. Echter, onze reacties behoeven nuancering en toelichting.

Waardevol of risicovol
Mijn reactie was om deze reden zo heftig: Een financieel adviseur dient WFT-gecertificeerd te zijn, een Schuldhulpverlener en een Budgetcoach NEN-gecertificeerd (althans dat is op zijn minst wenselijk) of een relevante HBO-opleiding te hebben. Wanneer je dan in het rapport de werkzaamheden leest die sommige vrijwilligers verrichten zonder relevante opleiding, rijzen je haren te berge! Formulierenbrigades en administratieve ondersteuning voor diegene die hier hulp bij nodig hebben, zijn van alle tijden. Zeer welkom,  waardevol en onmisbaar. Echter, wanneer een vrijwilliger contact op gaat nemen met schuldeisers, afspraken maakt en aan financiële advisering doet, gaat hij naar mijn mening een grens over! Hiertegen moet hij én de hulpbehoevende beschermd worden.

Verwarring alom
Dit geeft meteen aan waar de angel zit. De wet- en regelgeving en de praktische uitvoering staan haaks op elkaar! Het maakt op mij een ongeorganiseerde indruk. Professionals sparen kosten noch moeite om hun kennis en kunde aan te laten sluiten op de richtlijen van de NVVK, de Wet op de Schuldhulpverlening en de Wet op het Consumentenkrediet. Tegelijkertijd gaan de uitvoerenden, lees gemeenten, in zee met vrijwilligers waarvan 30% geen relevante training heeft genoten. De goede daargelaten.

Serieus
Financiele- en Schuldhulpverlening is een serieus vak dat uitgeoefend wordt voor kwetsbare mensen. Laten we er dan serieus mee omgaan! Verdeel de werkzaamheden in zwaarte en bepaal wie je op welke werkzaamheden zet. Wat is schuldhulpverlening en wat is prefentie. Wees hier als gemeenten uniform in. Ik ben niet tegen de inzet van vrijwillers, mits zij op een voor hen en de hulpbehoevenden verantwoorde manier ingezet worden. En helaas, die indruk heeft het rapport bij mij niet achtergelaten. Ik hoop dan ook van harte dat de aanbevelingen overgenomen worden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten